Kinderen en scheiding

Hoe vertel je kinderen dat je gaat scheiden?

Tijdens het scheidingsproces of daarna begeleid ik jullie bij het praten met jullie kinderen over de scheiding. Zodat ondanks jullie eigen pijn en verdriet, hun wensen en vragen in beeld blijven.

Ook als je al langer uit elkaar bent, kan een gesprek met je kinderen over de scheiding en hoe zij de situatie ervaren nodig zijn. Je kunt dit gesprek samen voeren, ik kan zelf met de kinderen praten of schakel daarvoor in overleg met jullie een andere professional in.

‘Een gesprek met je kinderen vraagt goede voorbereiding’.

Praten met je kinderen over de scheiding is niet makkelijk. Je bent boos, verdrietig, wanhopig en hebt het voor jezelf nog niet op een rij. Of je houd je groot en zegt niet hoe het voor jou is. Ook dat kan verwarrend zijn (is papa niet verdrietig?)

Kinderen wachten vaak af, voelen intuïtief aan dat papa of mama nog geen ruimte heeft voor hun vragen of verdriet. Of ze kiezen er voor je te sparen, want je hebt het al zo moeilijk….Des te belangrijker om goed na te denken wat jullie samen willen vertellen. Het moment dat jullie als ouders vertellen dat je gaat scheiden, zullen ze altijd onthouden. 

‘Vragen en zorgen van je kind moeten beantwoord worden’.

Kinderen en scheiding Zwolle

“Als er iets speelt (in de wereld) laat het dan vooral de kinderen zijn``.

 -Loesje-

Stil staan bij wat een scheiding betekent voor jullie kinderen is belangrijk. Ook zij zitten met zorgen en emoties. Voor kinderen is het fijn om hun vragen beantwoord te krijgen. Te weten hoe hun leven er uit gaat zien, maar ook wat er na een scheiding niet veranderd. Een kind vult bij gebrek aan informatie het verhaal zelf in en maakt zo zijn of haar eigen versie van jullie scheidingsverhaal.

Soms voelen kinderen zich schuldig en denken dat de scheiding aan hen ligt. Zeker als je bv. ruzie hebt over de opvoeding van de kinderen. Of als een kind moeilijkheden heeft en je als ouders anders denkt over wat er nodig is.

Ook al ben je al tijden uit elkaar, een gesprek over jullie ‘scheidingsverhaal’ is voor kinderen waardevol en verhelderend. Kortom, het is nooit te laat om dit gesprek alsnog te voeren.

‘Samen één verhaal geeft emotionele vrijheid aan kinderen’.

Het is voor kinderen belangrijk om samen met jullie te horen wat de reden is voor je scheiding. Ze hoeven niet alle details te weten. Dingen die tussen jullie als partners spelen, horen daar te blijven. Wel kun je zeggen dat je niet meer gelukkig bent samen en je allebei wilt dat de ander gelukkig is. Dat vraagt vaak ontzettend veel van je. Toch is het voor je kind van enorme waarde één verhaal te horen. Lukt dat niet, dan zitten ze direct met vragen en twijfels. Wie heeft gelijk? Dat kan leiden tot (loyaliteits) conflicten waardoor de ontwikkeling van een kind kan stagneren en ze in een overlevingsstand komen te staan.

Bel me als je:

  • Zelf kind bent en denkt, waarom moet ik op mijn ouders wachten, het gaat niet goed zo……
  • Hulp nodig bij het voorbereiden van een gesprek met je kinderen over de scheiding?
  • Wilt dat een professional met je kind praat over de scheiding;
  • Meer wilt weten over de effecten van scheiding op je kinderen, do’s en don’ts?
  • Samen een afspraken wilt maken over jullie kinderen omdat het er nooit van gekomen is?
mediation Zwolle

of vul het contactformulier in.

mediation Zwolle

of vul het contactformulier in.

Ik help je graag met de volgende onderwerpen

Lees ook

Communicatie na scheidingEchtscheidingKinderen en scheiding visieverschil-over-opvoeden-na scheiding-

Gedoe over de opvoeding na scheiding

Gedoe over de opvoeding na scheiding Tijdens je huwelijk en ook zeker na je scheiding kan de aanpak van de opvoeding van jullie kinderen gedoe opleveren. Dat zorgt voor stress, zorgen en frustraties. Want hoe gaat het met je kinderen als ze bij hun vader zijn. Is hij niet te streng? En zou het hun…

Lees meer
EchtscheidingKinderen en scheiding

Wat is beter voor kinderen; scheiden of bij elkaar blijven?

Deze vraag kreeg ik laatst: ‘wat is beter voor kinderen, scheiden of bij elkaar blijven?’ Een lastige vraag als je daar mee worstelt. Want het hangt van veel factoren af. Natuurlijk wil je je kind leed besparen. Tegelijkertijd zal ieder kind vroeg of laat moeilijke gebeurtenissen  meemaken. Hoe dit hun leven kleurt, is vooraf niet…

Lees meer
Echtscheidingsmediation

Humor-Open-Duidelijk

Echtscheidingsmediation

‘Op de juiste momenten wist je het zakelijk te houden waardoor de situatie niet escaleerde’.

Echtscheidingmediation

‘Je straalt rust, betrokkenheid uit en houdt ook afstand. Dank je wel voor je hulp’.