Mediation bij scheiding

Je zoekt naar mediation in Zwolle omdat je je scheiding via een MfN Registermediator wilt regelen. Ondanks alles wil je goed uit elkaar gaan en langlopende trajecten of juridische strijd voorkomen.

Wat moet je regelen bij scheiding?

Als je gaat scheiden, komt er veel op je af. Financiële, fiscale, juridische en emotionele onderwerpen bespreken terwijl je wereld op zijn kop staat. Je sluit je relatie af en gaat (als er kinderen zijn) verder als collega-ouders. Vaak loopt in deze fase de communicatie moeizaam. Hierin begeleid ik jullie op een duidelijke en rustige manier tijdens mediation.

Als  mediator met een pedagogische achtergrond heb ik veel aandacht voor en kennis over de positie van kinderen tijdens scheiding. Ook voor hen is een scheiding een moeilijke tijd. Het is belangrijk dat ze met jullie allebei een positief contact hebben en houden. Zo leg je de basis voor een ouderschapsplan waarin jullie kinderen centraal staan. Ik begeleid jullie zodat je elkaar je plek als ouder gunt en voorbereid bent op jullie toekomstige samenwerking als ouders.

Als gespecialiseerd MfN Register- en familiemediator bij scheiding weet ik waar je aan moet denken. Waar nodig maak ik gebruik van een financieel expert. Ik geef overzicht en geef duidelijke informatie en werk met wettelijk getoetste berekeningen.

Als je goed geïnformeerd bent, kun je besluiten nemen waar je écht achter staat.

Wat is het resultaat van mediation?

Er zijn afspraken gemaakt over:

 • wonen, financiën en evt. verblijf en omgang kinderen;
 • hoe jullie je de zorg voor de kinderen vormgeven (ouderschapsplan)
 • hoe jullie omgaan met de kinderen tijdens en na de scheiding en hen betrekken bij het ouderschapsplan;
 • wie in het huis blijft wonen en of herfinanciering mogelijk is (bij koopwoning)
 • de boedelverdeling;
 • kinderalimentatie en partneralimentatie (wettelijke berekening);
 • de verdeling van jullie vermogen en schulden;
 • fiscale toeslagen, pensioenen en verzekeringen

Hoe loopt een scheidingstraject?

Zodra jullie het eens zijn over de afspraken wordt het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan definitief opgesteld. Daarna volgt een gesprek met een advocaat erbij. Deze zal alle juridische aandachtspunten nog een keer met jullie doornemen. Zo hoef je geen zorgen te hebben dat je iets afspreekt wat juridisch niet klopt.

Daarna gaan de stukken naar de Rechtbank. Zodra de beschikking binnen is en jullie een akte van berusting tekenen (een verklaring dat je niet in hoger beroep gaat), wordt de scheiding ingeschreven.

Wat kost mediation?

Door mediation beperk je de kosten voor een scheiding. Je voorkomt langlopende juridische procedures en dubbele advocaatkosten. Voor mensen met een beperkt inkomen (tot 39.400 individueel jaarinkomen p.p. als er kinderen zijn) werk ik op toevoegingsbasis (pro deo) via de Raad voor Rechtsbijstand.

Je betaalt dan alleen een kleine eigen bijdrage en de kosten voor de Rechtbank. De aanvraag regel ik voor je. In sommige gevallen is mediation opgenomen in een rechtsbijstandsverzekering. Vraag vooral naar mijn mogelijkheden.

Echtscheiding Zwolle

Heb je hulp nodig bij je scheiding?

“You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.”

-Martin Luther King Jr.-

Scheiden, kinderen en ouderschapsplan

Als je er voor kiest om via mediation je scheiding te regelen, begeleid ik jullie bij het maken van jullie ouderschapsplan. Dit is altijd maatwerk en sluit aan bij jullie situatie en wat jullie kinderen nodig hebben.

Ik begeleid bij het vinden van een nieuw evenwicht in je rol als collega-ouders na de scheiding. Met de focus op jullie kinderen. Ook voor hen is dit een verwarrende en spannende tijd. Wat hebben zij nu en in de toekomst van jullie nodig? Hoe kun je als ouders een stevige basis blijven bieden? Hoe ben je op je best als ouder(s)? Ook moeten kinderen in het ouderschapsplan betrokken worden. Hoe houden jullie rekening met hun wensen en zorgen?

Aan het eind van het traject heb je een ouderschapsplan waarbij:

 • alle afspraken eerlijk en duidelijk zijn vastgelegd;
 • er helderheid is over zorgtaken en financiën rond de kinderen;
 • jullie elkaar je rol als ouder gunnen;
 • jullie kinderen voelen dat ze onbezorgd contact met jullie kunnen hebben;
 • besproken is hoe jullie als ouders op zijn best functioneren;
 • afgesproken is hoe jullie om willen gaan met veranderingen in de toekomst;
 • er een evaluatiemoment is vastgelegd.

In het jaar na scheiding bied ik één gratis evaluatiegesprek om samen met jullie na te gaan of alles loopt zoals jullie hopen.

mediation Zwolle

of vul het contactformulier in.

mediation Zwolle

of vul het contactformulier in.

Ik help je graag met de volgende onderwerpen

Lees ook

Echtscheidingsmediation

Humor-Open-Duidelijk

Echtscheidingsmediation

‘Op de juiste momenten wist je het zakelijk te houden waardoor de situatie niet escaleerde’.

Echtscheidingmediation

‘Je straalt rust, betrokkenheid uit en houdt ook afstand. Dank je wel voor je hulp’.