Mediation bij scheiding

Bij een scheiding, komt er veel op je af. Het is een emotioneel proces waarbij alles onzeker is en anders wordt. En juist dan moet je samen afspraken maken. Over dingen nadenken. Zoals hoe je het regelt voor de kinderen. Of hoe het moet met jullie woning. Allerlei emotionele, financiële, juridische en praktische onderwerpen komen langs.

Soms loopt in deze fase de communicatie moeizaam. Dat is normaal (en het wordt meestal ook echt weer beter). Hierin begeleid ik jullie op een duidelijke en rustige manier. Ik geef jullie heldere en overzichtelijke informatie vanuit wettelijke normen en kaders. Zodat je goed geïnformeerd besluiten neemt en de situatie niet escaleert.

Als er kinderen zijn

Bij een scheiding sluit je je liefdesrelatie af. Maar jullie gaan verder als collega-ouders. Als mediator met een pedagogische achtergrond heb ik veel aandacht voor en kennis over de positie van kinderen tijdens scheiding. Ook voor hen is een scheiding een moeilijke tijd, al laten niet alle kinderen dat blijken.

Positieve band met beide ouders

Het is belangrijk dat kinderen met jullie allebei een prettig contact hebben en houden. Dat draagt bij aan hun ontwikkeling tot gezonde en evenwichtige volwassenen. Ik begeleid jullie zo, dat je elkaar je plek als ouder gunt. We bespreken ook jullie samenwerking als ouders. Dat betekent trouwens niet persé dat ouders veel contact moeten hebben. De afspraken die jullie over de kinderen en samenwerking maken, staan in een ouderschapsplan.

Financiën

Als gespecialiseerd MfN Register- en familiemediator bij scheiding weet ik ook wat er in financieel opzicht geregeld moet worden. Conform wettelijke regels berekenen we hoe het zit met

 • kinderalimentatie
 • partneralimentatie
 • uitkoop uit een woning
 • verdeling van gezamenlijk vermogen
 • waardes van bedrijven, vastgoed etc.
 • pensioenen

Als het complex is, werk ik samen met een financieel en fiscaal specialist. Omdat ik werk met wettelijke en toetsbare berekeningen zijn de financiële zaken helder en transparant. Pas als je weet hoe het zit, kun je goede besluiten nemen.

Zeker ook als je een eigen onderneming of een groot vermogen hebt, is scheiden via mediation mogelijk.

Wat is het resultaat van mediation?

Er zijn afspraken gemaakt over:

 • wonen, financiën en evt. verblijf en omgang kinderen;
 • hoe jullie je de zorg voor de kinderen vormgeven (ouderschapsplan)
 • hoe jullie omgaan met de kinderen tijdens en na de scheiding en hun wensen en vragen betrekken in het ouderschapsplan;
 • wie in het huis blijft wonen en of herfinanciering mogelijk is (bij koopwoning)
 • de boedelverdeling;
 • kinderalimentatie en partneralimentatie (wettelijke berekening);
 • de verdeling van jullie vermogen en schulden;
 • fiscale toeslagen, pensioenen en verzekeringen

Hoe loopt een scheidingstraject?

Zodra jullie het eens zijn over de afspraken stel ik het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan op. Daarna volgt een gesprek met een advocaat erbij. Deze neemt alle juridische aandachtspunten nog een keer met jullie door. Zo hoef je geen zorgen te hebben dat je iets afspreekt wat juridisch niet klopt.

Daarna gaan de stukken naar de Rechtbank. Zodra de beschikking binnen is en jullie een akte van berusting tekenen (een verklaring dat je niet in hoger beroep gaat), wordt de scheiding ingeschreven in de Burgerlijke Stand.

Wat kost mediation?

Door mediation beperk je de kosten voor een scheiding. Je voorkomt langlopende juridische procedures en dubbele advocaatkosten. Voor mensen met een beperkt inkomen (tot 44.000 euro individueel jaarinkomen p.p. als er kinderen zijn) werk ik op toevoegingsbasis (pro deo) via de Raad voor Rechtsbijstand.

Je betaalt dan alleen een kleine eigen bijdrage en de griffiekosten voor de Rechtbank. De aanvraag regel ik voor je. In sommige gevallen is mediation opgenomen in een rechtsbijstandsverzekering. Vraag vooral naar mijn mogelijkheden.

Als je hier niet voor in aanmerking komt, betaal je mijn uurtarief.

Echtscheiding Zwolle

Heb je hulp nodig bij je scheiding?

“You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.”

-Martin Luther King Jr.-

Scheiden, kinderen en ouderschapsplan

Als je er voor kiest om via mediation je scheiding te regelen, begeleid ik jullie bij het maken van jullie ouderschapsplan. Dit is altijd maatwerk en sluit aan bij jullie situatie en wat jullie kinderen nodig hebben.

Ik begeleid bij het vinden van een nieuw evenwicht in je rol als collega-ouders na de scheiding. Met de focus op jullie kinderen. Ook voor hen is dit een verwarrende en spannende tijd. Wat hebben zij nu en in de toekomst van jullie nodig? Hoe kun je als ouders een stevige basis blijven bieden? Hoe ben je op je best als ouder(s)? Ook moeten kinderen in het ouderschapsplan betrokken worden. Hoe houden jullie rekening met hun wensen en zorgen?

Aan het eind van het traject heb je een ouderschapsplan waarbij:

 • alle afspraken eerlijk en duidelijk zijn vastgelegd;
 • er helderheid is over zorgtaken en financiën rond de kinderen;
 • jullie elkaar je rol als ouder gunnen;
 • jullie kinderen voelen dat ze onbezorgd contact met jullie kunnen hebben;
 • besproken is hoe jullie als ouders op zijn best functioneren;
 • afgesproken is hoe jullie om willen gaan met veranderingen in de toekomst;
 • er een evaluatiemoment is vastgelegd.

In het jaar na scheiding bied ik één gratis evaluatiegesprek om samen met jullie na te gaan of alles loopt zoals jullie hopen.

mediation Zwolle

of vul het contactformulier in.

mediation Zwolle

of vul het contactformulier in.

Ik help je graag met de volgende onderwerpen

Lees ook

Communicatie na scheidingEchtscheidingKinderen en scheiding visieverschil-over-opvoeden-na scheiding-

Gedoe over de opvoeding na scheiding

Gedoe over de opvoeding na scheiding Tijdens je huwelijk en ook zeker na je scheiding kan de aanpak van de opvoeding van jullie kinderen gedoe opleveren. Dat zorgt voor stress, zorgen en frustraties. Want hoe gaat het met je kinderen als ze bij hun vader zijn. Is hij niet te streng? En zou het hun…

Lees meer
EchtscheidingKinderen en scheiding

Scheiden of bij elkaar blijven? Wat is beter voor kinderen.

Deze vraag kreeg ik laatst: ‘wat is beter voor kinderen, scheiden of bij elkaar blijven?’ Een lastige vraag als je daar mee worstelt. Want het hangt van veel factoren af. Natuurlijk wil je je kind leed besparen. Tegelijkertijd zal ieder kind vroeg of laat moeilijke gebeurtenissen  meemaken. Hoe dit hun leven kleurt, is vooraf niet…

Lees meer

We kregen contact met Mintje om onze scheiding te regelen. Het
eerste telefooncontact was prettig en we konden snel een afspraak maken. In
de gesprekken is Mintje rustig, duidelijk en legt goed en eerlijk uit wat
onze rechten en plichten zijn. Ook was er ruimschoots tijd en aandacht om
onze relatie af te ronden en de gevoelens hierover te delen. We waren in 3
gesprekken klaar maar kunnen altijd contact opnemen als er vragen zijn. Ik
heb het contact als zeer prettig ervaren en kan ook zeer zeker Mintje en
haar kantoor aanbevelen. Vriendelijke groet, Jeanet

Echtscheidingsmediation

Humor-Open-Duidelijk

Echtscheidingsmediation

‘Op de juiste momenten wist je het zakelijk te houden waardoor de situatie niet escaleerde’.