Familieconflicten

Familieconflicten oplossen is niet altijd eenvoudig. Soms gaat het om een concrete gebeurtenis die verkeerd is gevallen. Dat is vaak goed oplosbaar. Maar vaker zijn het onbewuste en diep ingesleten patronen waardoor frustratie en gedoe ontstaat.

Eerlijk gezegd zijn familieconflicten vaak de moeilijkste conflicten die ik tegenkom. Dat komt doordat familiepatronen soms verder terug gaan dan je eigen gezin van herkomst. Doordat er verborgen loyaliteiten zijn, familiegeheimen of rolverwarringen. Om die reden werk ik vaak systemisch met dit soort situaties.

Familieconflicten gaan vaak over de plek die je inneemt in je familiesysteem. Of een functie die je (onbedoeld) vervult voor het geheel. Denk bv. aan het zwarte schaap van de familie.

Herken je dit?

  • Je hebt een familiebedrijf maar bent het niet eens over de opvolging of wie er beslist over de koers;
  • Er is contactbreuk tussen (groot)ouders  en (klein)kinderen;
  • Binnen je gezin of bredere familie zijn er kampen; coalities of bondjes;
  • Een erfenis moet verdeeld worden, maar iemand voelt zich tekort gedaan;
  • Je kunt als broers of zussen niet goed met elkaar overweg;
Familieconflicten Zwolle

“Als je de stenen op je levenspad niet opruimt, zullen je kinderen er over struikelen.”

– surinaams gezegde –

Conflicten in de familiesfeer hebben veel impact en houden je in gedachten enorm bezig. Omdat je onlosmakelijk verbonden blijft met je gezin van herkomst, kom je er ook nooit echt van los. Zelfs als je het contact gestopt hebt.

Ik begeleid jullie bij oud zeer dat in de weg staat in jullie contact. Ik geef jullie handvatten om op een andere manier met elkaar in gesprek te gaan. Geef een andere kijk op wat er speelt. Een manier die bijdraagt aan verbeterd contact, meer begrip en bereidheid om over en weer bij te dragen aan elkaars welzijn.

Lees ook mijn blog Wat kan mediation betekenen bij familieconflicten?

Wil je meer weten, bel of maak een afspraak voor een verkennend gesprek

mediation Zwolle

of vul het contactformulier in.

mediation Zwolle

of vul het contactformulier in.

Ik help je graag met de volgende onderwerpen

Lees ook

Hulp bij familieconflict

Mintje was vanaf het eerste gesprek heel spontaan, betrokken en doortastend. Ze heeft heel snel begrepen waar de schoen bij ons wrong en heeft ons op een hele goede wijze begeleid in het vinden van een oplossing. Hierbij heeft ze voor al ruimte gegeven aan ons allen om te praten over onze gevoelens en gedachten, ons verleden, onze wensen en gestimuleerd om vooral te zeggen wat je er van vindt of bij voelt, zonder te pushen. Ook vond ik het erg fijn dat de tijdsduur en frequentie aan ons werd overgelaten, geen dwang of druk. Het resultaat: ik ben heel gelukkig met het contact wat we nu met elkaar hebben en hoe we dit nu zelfstandig in ons eigen tempo verder kunnen verbeteren.

(man 54-familieconflict)