Werkwijze

Aanmelding mediation

Na het eerste contact maken we een afspraak voor een gratis kennismaking. Deze duurt 30 minuten. Hierin verkennen we wat er aan de hand is en wat jij/jullie nodig hebben. Ik leg uit hoe het mediationtraject er uit gaat zien, wat er geregeld moet worden en en welke stappen er genomen moeten worden.

In een aantal gevallen start ik met twee aparte gesprekken. Als een contact erg spanningsvol is, kan het de drempel om samen om tafel te gaan wegnemen. De keuze voor een individueel of gezamenlijk startgesprek ligt bij jullie zelf. Als iedereen akkoord gaat met de mediation, tekenen we allemaal een mediationovereenkomst. Meestal heb ik direct ruimte om na de kennismaking te starten met het eerste gesprek.

Gesprekken

In het gesprek verkennen we kort welke situatie er is ontstaan is en wat jullie precies nodig hebben. Bij scheiding gaan we na welke zaken jullie zelf kunnen regelen en waar jullie mijn begeleiding bij nodig hebben. Als er kinderen zijn, kijk ik met jullie wat jullie kunnen doen om het voor de kinderen zo goed mogelijk te laten lopen. Daarnaast bied ik ruimte voor een gesprek met jullie kinderen. Het is wettelijk verplicht dat zij op een passende manier betrokken worden bij het ouderschapsplan. Misschien hebben zij zorgen of vragen die nog niet beantwoord zijn door het ouderschapsplan. Zo hoorde ik laatst een jongetje vragen wie zijn konijn eten geeft als hij bij papa is…….

De gesprekken vinden plaats op mijn kantoor. In overleg kan er voor een andere locatie worden gekozen. Dit kan tot bijkomende kosten leiden. Gesprekken duren gemiddeld 1,5 uur en kunnen ook in de avond plaatsvinden.

Vaststellingsovereenkomst of echtscheidingsconvenant

In sommige gevallen willen jullie afspraken op papier vastleggen. Dit wordt een vaststellingsovereenkomst genoemd. Als er een vaststellingsovereenkomst komt, kunnen er naast de concrete afspraken, richtinggevende uitspraken als basis onder de afspraken worden geformuleerd. Richtinggevende uitspraken helpen je om het contact positief te houden.

Rechtbank

In sommige mediations (bv. echtscheiding, ontslag) komt de Rechtbank in beeld. Er wordt dan een verzoekschrift ingediend bij de Rechtbank. Dit mag alleen een jurist doen. Hierin werk ik samen met een aantal advocaten. De advocaat controleert de stukken, heeft een gesprek met jou/jullie en zorgt voor de indiening bij de Rechtbank. Voor specifieke of complexe juridische of financiële situaties kan advies van experts worden ingewonnen. Dit advies moet apart worden betaald of valt onder mijn trajectprijs.

Nazorg

Bij afloop van de mediation plannen we binnen een half jaar tot een jaar een evaluatie-afspraak . Eventuele moeilijkheden in de communicatie of afspraken kunnen dan tijdig worden opgepakt.

Rol mediator

Deskundigheid

Als mediator begeleid ik gesprekken over conflicten die mensen persoonlijk raken. Ik ondersteun in het verbeteren van de onderlinge communicatie. Mijn inspanningen zijn gericht op het verhelderen van de situatie, het doorbreken van negatieve patronen en voeren van “het best mogelijke gesprek”.

Door mijn kennis van conflictdynamiek en communicatiepatronen kan de angel uit het conflict gehaald worden. Als de relationele en affectieve lagen in een conflict uitgesproken worden, zal wederzijds begrip toenemen. Vanuit groeiend begrip en vertrouwen (hoe langzaam dit soms ook gaat), lukt het meestal om contact te herstellen en waar nodig duurzame afspraken te maken.

Neutraal en onafhankelijk

Als mediator ben ik gericht op het begeleiden van het gesprekken over gevoelige situaties en conflicten. De mediator is niet inhoudelijk verantwoordelijk voor de gemaakte afspraken. De mediator heeft geen persoonlijke belangen of voorkeuren, niet wat betreft de eventuele afspraken en niet wat betreft de personen in kwestie.

Vrijwillig en vertrouwelijk

Mediation is vrijwillig. De enige voorwaarde is dat betrokkenen bereid zijn te onderzoeken of ze er met mediation uit kunnen komen. Het kan best betekenen dat er sturing is geweest om met mediation te starten. Daarnaast is vertrouwelijkheid een belangrijk aspect van mediation. Dit betekent dat betrokkenen zich vrij voelen te zeggen wat ze op hun hart hebben. Afspraken worden pas aan het eind van het traject gemaakt. Bij de start worden ook afspraken gemaakt over of en hoe er wordt teruggekoppeld aan eventuele derden.

“Eindelijk geen verwijten, maar een goed gesprek”.

Kosten

Mediation is de goedkoopste manier om te scheiden of conflicten op te lossen. Het is voordeliger dan het inhuren van een advocaat. Ik werk bij echtscheiding op subsidiebasis (toevoeging) voor mensen met een laag inkomen. Vraag naar mijn mogelijkheden. Soms kost een mediationtraject dan niet meer dan 54 euro per persoon.

De kernvraag voor mediation is of het jou of jullie de investering waard is?

  • Wil je ècht verantwoordelijkheid nemen om met de ander uit een lastige situatie of conflict komen?
  • Vind je het belangrijk dat jullie verstandhouding goed blijft of verbetert?
  • Wil je helderheid over hoe het volgens de wet financieel zit in jullie situaties?
  • Wil je redelijke en eerlijke afspraken met elkaar maken?
  • Helpt het als iemand een gesprekken in goede banen leidt?
  • Wil je negatieve patronen doorbreken of voorkomen dat je er in verzandt?

Als je op deze vragen grotendeels ‘ja’ hebt geantwoord, kan ik jullie helpen.

Als je kiest voor gesprekken op basis van mijn uurtarief (150 euro ex BTW), breng ik de gesprekken, het maken van berekeningen voor kindkosten en partneralimentatie (als dit aan de orde is) en het opmaken van formele documenten (vaststellingsovereenkomst of echtscheidingsconvenant) in rekening. Gemiddeld duurt een gesprek 1,5 tot 2 uur. Afhankelijk van hoe gesprekken lopen, zijn er gemiddeld 2 tot 5 gezamenlijke gesprekken nodig. Zaken die jullie zonder mij kunnen regelen, worden buiten het gesprek geregeld. Wel kunnen uitkomsten worden meegenomen in een eventuele vaststellingsovereenkomst.

Voor het indienen van een vaststellingsovereenkomst of echtscheidingsconvenant door een advocaat, betalen jullie de bijkomende kosten (ongeveer 800 euro). Als je kiest voor een trajectprijs rond echtscheiding (2995 ex BTW), zitten alle kosten van jullie scheiding, inclusief wettelijke berekeningen, convenant en de formele stappen met advocaat en Rechtbank in de prijs inbegrepen. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Dat geeft rust en helderheid in een toch al hectische periode. Trajectprijzen voor andere situaties, worden in overleg gemaakt.

Voor mensen met een inkomensminimum kan ik op toevoegingsbasis werken. De aanvraag hiervoor kan door mij worden gedaan bij de Raad voor de Rechtsbijstand. Hiervoor hoeft er geen juridische procedure te spelen. Ook ter voorkoming van juridische procedures is een toevoeging mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden!

Locaties

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis tincidunt, enim euismod ultrices laoreet, mauris quam cursus nibh, nec venenatis mauris nunc eu justo. Phasellus posuere eros eu placerat elementum. Ut mi metus, interdum a porta eu, hendrerit aliquam ligula. Morbi at auctor ex. Nam vel velit tellus. Integer tempus ante libero, a tempus tortor tincidunt et. Proin pellentesque arcu quam, nec dictum nisi mattis eu. Aliquam nec turpis at est blandit egestas. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Nunc auctor purus ac orci condimentum tincidunt. Suspendisse vitae dui gravida, fringilla sem id, laoreet neque. Phasellus nec est nunc. Aenean auctor commodo lorem sit amet vestibulum. Fusce in felis ultrices, maximus augue sit amet, efficitur sem. Cras elementum id sem id dapibus. Aliquam et risus eget nisl iaculis rutrum.

mediation Zwolle

of vul het contactformulier in.