Je gaat naar een mediator in Zwolle omdat je je scheiding via mediation wilt regelen. Je wilt langlopende trajecten en juridische strijd voorkomen.
Wat moet je regelen bij scheiding?
Jullie gaan scheiden en er komt veel op je af. Zakelijke en praktische dingen moeten afgesproken worden, terwijl je in een emotionele rollercoaster zit. Soms moeten emoties eerst ruimte en aandacht krijgen, voor je zaken kan afspreken. Hier begeleid ik jullie bij tijdens de mediation. Daarnaast voel je misschien veel onzekerheid. Bijvoorbeeld over je woonsituatie, over je financiële toekomst, over wat de scheiding doet met jullie kinderen. Dan is het fijn dat iemand weet waar je aan moet denken. Ik help jullie lijnen uitzetten en geef heldere informatie. Daarnaast heb ik als pedagogisch hulpverlener veel aandacht voor de positie van jullie kinderen tijdens de scheiding. Vaak maken we eerst tijdelijke afspraken over wonen, de zorgverdeling voor jullie kinderen en financiën. Zodat je van daaruit samen definitieve keuzen kan maken.
Wat is het resultaat van mediation?
Er is:
- aandacht besteedt aan de reden van jullie scheiding;
- én ruimte voor emoties én het scheidingstraject loopt door;
- (tijdelijke) afspraken gemaakt over wonen, financiën en evt. verblijf kinderen;
- een ouderschapsplan opgesteld en hierover op een passende manier met de kinderen gesproken;
- besproken hoe jullie omgaan met de kinderen en hen informeren tijdens de scheiding;
- helderheid over wie in het huis blijft wonen en of herfinanciering mogelijk is (bij eigen woning)
- de boedelverdeling geregeld;
- een kinderalimentatie en partneralimentatieberekening gemaakt o.b.v. Rechtbanknormen;
- een eerlijke verdeling opgesteld van jullie vermogen en schulden;
- inzicht in en afspraken over pensioenen en verzekeringen
Hoe loopt een scheidingstraject?
Zodra jullie het eens zijn over de afspraken wordt het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan opgesteld. Daarna volgt een gesprek met een advocaat erbij. Zij zal alle juridische aandachtspunten nog een keer met jullie doornemen. Zodat je geen zorgen hoeft te hebben dat je iets afspreekt wat juridisch niet klopt. Daarna gaan de stukken naar de Rechtbank en hoef je niet meer naar een zitting. Zodra de beschikking binnen is en jullie een akte van berusting tekenen (een verklaring dat je niet in hoger beroep gaat), wordt de scheiding ingeschreven.
Wat kost mediation?
Ik kan het niet mooier maken; scheiden kost geld. Door mediation beperkt je de kosten voor een scheiding. Je voorkomt lang lopende juridische procedures en dubbele advocaatkosten. Voor mensen met een beperkt inkomen (tot 39.400 individueel jaarinkomen p.p. als er kinderen zijn) werk ik op toevoegingsbasis voor de Raad voor Rechtsbijstand. Je betaalt dan alleen een kleine eigen bijdrage en de kosten voor de Rechtbank. De aanvraag regel ik voor je. In sommige gevallen is mediation opgenomen in een rechtsbijstandsverzekering. Vraag vooral naar mijn mogelijkheden.